tisdag 11 september 2012

Svensk fish & chips

Hade tagit fram lite fina abborrar som jag och barnen fiskade upp i somras, en ide som var så självklar igår är inte lika självklar idag. Var inte ett dugg sugen på att äta fisk jag var sugen på något onyttigt.
 Så varför inte förvandla dessa små magra fiskar till sprängdfyllad fettdrypande monster.
Jag beslutade mig för att gör en svensk variant av Fish & Chips här är resultatet.


Abborre          4st   500g / st
frityrsmet
2dl vetemjöl    
1st ägg            
en klick smält smör
en stor knippe hackade bladpersilja

Chipsen
6st mellan stora potatisar

Aioli
2st äggulor
4dl matolja
1st vitlöksklyfta
1msk stark senap
salt & peppar



fisken
börja med att filéa fisken S&P 

chipsen
skär upp potatisen i ca 1,5cm tjocka stavar

frityrsmeten
blanda ihop frityrsmeten allt på engång
lägg i fisken i frityrsmeten

Börja värm upp frityroljan till ca 120 grader

aioli 
Börja med äggen, S&P, senap vitlök vispa för hand någon minut
sedan det kritiska, droppa 1 droppe olja under hård vispande sedan 2 droppar, utöka sedan sakta mängden tills du kan hälla med en svag stråle. VISPA hårt och länge stressa inte.
Och efter några minuter har du ont i armen och en super god aioli.

Lägg potatisen i frityr oljan ca 10 min
efter ca 10 min öka värmen till ca 180 grader, ytterligare 5min så bör potatisen vara klar, härligt gyllenbruna.

Ta upp potatisen och lägg försiktigt ner fisken i oljan när fisken blivit gyllenbrun efter några minuter så är den klar.

Sedan är den klar att serveras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar