tisdag 18 september 2012

Nötytterfilé med potais och majskolv

Änligen fredag
Idag hade jag min vackra fru hemma som omväxling, hon jobbade hemifrån idag och förhoppningsvis skulle jag slippa kaos i köket under middagsstöket, men tji fick jag.
Började med att öppna en flaska vin, gjorde två special drinkar till barnen bubbelvatten, saft, en liten fruktbit och ett par sugrör.
Tog en liten Zipp på vinglaset och börjde med maten och 30 sekunder senare så upptäckte jag att armarna på min minsta dotter har växt och hon var mer intresserad av mitt vinglas än någoting annat, resultatet blev första glaset vin låg över hela köksbordet. Bara att börja torka upp.
Nytt glas vin, inte ställa så nära kanten tog fram majskolvarna och min stora dotter blev exalterad och skulle välja vilken majskolv hon ville ha redan innan vi kokat dem. Försöket förklar att det blir lättare att bestämma det när allt var klart. Men lyckan att vi skulle äta majskolvar övergick till ett eufori och tunnelseendet var ett faktum. Glas två var utslaget. Börjde fundera på om det skulle bli något vin till middagen eller om vi skulle bli tvugna att drika vatten till middag men så blev det inte. Efter den sista fadäsen flöt att på lungt och stilla och detta blev resultatet.

800g Nöttytterfilé
15st små potatisar
2st majskolvar
ca 10st coctailtomater
1/4 dels blommkålshuvud
2dl creme fraiche
en klippe fin hackade persilja
1st vitlöksklyfta
papprikapulver
cayenpeppar
S&P
vitpeppar
citronpeppar
1/2 citron


Nötytterfiléen
Sätt på ugnen på 130 grader
S&P Nötytterfiléen och  bryn den i het stekpanna runt om
sätt in en kött tremometer i tjockaste delen sätt in i mitten av ugnen
vid blodigt resultat ta ut köttet när temperaturen når 56 grader och låt vila ca 15 min innan servering
skär upp i tunna skivor


Potatisen
skrubba potatisen och för koka den precis så att den inte blir klar
Stek färdigt potatisen med S&P

Majsen
dela majskolvarna i delar om tre och koka den i saltat vatten

Blommkålen
skär av de finaste topparna på blomkålshuvudet och stek dem i mycket smör krydda med cayennpeppar papprikapulver och karamellisera på slutet med ett par matskedar honung.

Vitlöks crem fraich
Blanda ner allt i en skåk crem fraich, saften från en halv citron, persilja, pressad vitlöksklyfta, citronpeppar, S&P

Servera med ett gott vin och din familj

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar